2017 Yılı 2. Döneminde Desteklenen, Üniversitemizin TÜBİTAK-1001 Projeleri

TÜBİTAK ARDEB tarafından yapılan değerlendirmenin ardından 2017 yılı 2. dönem başvuruları sonucunda Üniversitemizden, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çavuş ve Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilal Özkılınç’ın TÜBİTAK-1001 projeleri desteklenmek için uygun bulunmuştur. Öğretim üyelerimizi tebrik eder, projelerinde başarılar dileriz.

BESYO, Spor Bilimleri Fakültesi Oldu

16 Şubat 2018 Tarihli ve 30334 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Olarak Fakülte ile Yüksekokul Kurulması ve Kapatılması Hakkında Karar” ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kapatıldı ve yerine Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu.

BESYO’nun fakülte olmasıyla ilgili bilgiler veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer aynı zamanda Spor Bilimleri Fakültesi’nin avantajlarından da bahsetti:

“BESYO’nun Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmesinin gerekliliği, özellikle son yıllarda sporun farklı alanlarda ve farklı amaçlarla yapılmasından kaynaklanmaktadır. Herkes için spor ve yaşam boyu spor gibi kavramlar, evrensel spor kültürünün vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Spor biliminin temelini oluşturan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları, ulusal ve uluslararası düzeyde spor bilimine sınırlı ölçüde katkı sağlamaktadır. Ancak bu katkının gelişmeye ve zenginleşmeye ihtiyacı vardır. Diğer bilim dalları gibi spor eğitimi yapılanmasında da, üniversite çatısı altında artık bu alanın bir meslek adamı yetiştirme işlevinin dışında, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek spor bilimine ihtiyaç vardır. Bu açıdan bakıldığında sağlık bilimleri, sosyal bilimler, eğitim bilimleri, fen bilimleri alanlarında olduğu gibi spor biliminin de üst bir yapıya kavuşması gerekmektedir.

Ülkemizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunacak olan ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi, evrensel spor kültürüne sahip bireyler ve başarılı örnek sporcuları yetiştirecek eğitimcileri yetiştirmek hedefinden hareketle, bilimsel ve sosyal alanlardaki faaliyetleri başta olmak üzere, sportif etkinliklerle de Türkiye’nin önde gelen, dünyada saygın ve mezunları tercih edilen, uluslararası nitelikte öğrenci ve öğretim elemanı yapısına sahip, paydaşların ihtiyaçlarını hızlı, kaliteli ve etkili bir şekilde çözen öncü bir spor bilimi merkezi olacaktır.”

Akademik Haberler

İstanbul Üniversitesi Ev Sahipliğinde Balkan Araştırmaları Çalıştayı Gerçekleştirildi

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda, Türkiye’de Balkan araştırmalarının durumu ve geleceği hakkındaki meseleler tartışılırken Trakya Üniversiteler Birliği örneğinde (TÜB) olduğu gibi Türk üniversiteleri arasında Balkan araştırmaları konusunda koordinasyon ve eşgüdümün sağlanması için çeşitli önerilerde bulunuldu.

Balkan Araştırmaları Çalıştayı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve ÇOMÜ Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’nun yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin İhsan Türe, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, çeşitli üniversitelerin rektör yardımcıları, Balkan araştırma ve uygulama merkezi müdürleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türkiye Maarif Vakfı temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ayrıca, 30-31 Mart 2018 tarihlerinde Makedonya’da düzenlenecek olan Balkan Üniversiteler Birliği toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti Üniversitelerinin etkin bir şekilde katılımı ve tanıtılması konuşuldu.

100/2000 YÖK Doktora Burslarında ÇOMÜ Başarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 100/2000 YÖK doktora bursu kapsamında başvurusu kabul edilen Türkiye’deki 71 üniversite arasında yer almıştır. ÇOMÜ, her üniversitenin 11 başvuru ile sınırlandırıldığı YÖK doktora bursu projelerinde, 6 ve üzeri alanın başvurusunun kabul edildiği 23 üniversite arasına girmeyi başarmıştır.

Üniversitemiz tarafından başvurusu yapılan 8 alan arasındaki 6 farklı alandan başvurunun kabul edildiği tarafımıza bildirilmiştir.

Akıllı Malzemeler  – Kontenjan : 3

Fotonik – Kontenjan : 3

Organik Tarım – Kontenjan : 3

Gıda Biyoteknolojisi – Kontenjan : 4

Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi – Kontenjan : 6

Göç Çalışmaları – Kontenjan : 3

Konuyla ilgili başvuru kuralları ve süreci, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından takip edilmektedir.