ÇOMÜ’de Akreditasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

Yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde belirli performans standartlarına sahip olduğunu ortaya koymayı amaçlayan “Akreditasyon Sistemi” toplantısı yapıldı.

Yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde belirli performans standartlarına sahip olduğunu ortaya koymayı amaçlayan “Akreditasyon Sistemi” toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Olcay Solakoğlu katılırken,  birçok akademisyen ise dinleyici olarak katıldı.

Solakoğlu , Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nu  (UTEAK) tanıttı. Kurulun amaç, faaliyet ve kazanımlarına yer vermesinin ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Japon Dili Eğitimi’nde Türkiye’de En Başarılı Öğrenci ÇOMÜ’lü

Türkiye’den 7 en başarılı Japon Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencisinin başvurduğu Japonya Staj Programı için yapılan sınavda ÇOMÜ’lü Selen Subaşı birinci oldu.

Japonya Uluslararası İlişkiler Vakfı tarafından Ankara Japonya Büyükelçiliğinde düzenlenen sınava Türkiye’den en başarılı 7 öğrenci başvurdu. Yapılan sınavda Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Japon Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Hazırlık sınıfı öğrencisi Selen Subaşı en başarılı öğrenci olarak seçildi. Birinci olan Subaşı, Eylül ayında, iki hafta boyunca Japonya’da burslu staj yapma hakkını kazandı.

33. Uluslararası Maliye Sempozyumu Yapıldı

Türkiye’nin ve dünyanın önemli ekonomistlerini ve mali uzmanlarını bir araya getiren 33. Uluslararası Maliye Sempozyumu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Antalya’da gerçekleştirildi.

Üç gün süren sempozyuma; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak ile Biga İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk İpek’in yanı sıra dünyaca ünlü maliye uzmanları Prof. Vito Tanzi ve Prof. Malcom Sawyer ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinden maliye alanındaki temsilciler katıldı.

Ekonomi alanında 93 bildirinin sunulduğu sempozyumda, ulusal ve uluslararası ölçekli ekonomi politikalarının yanı sıra, kamu harcamaları, vergi hukuku, bütçe, maliye politikası ve uluslararası maliye gibi konular tartışmaya açıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, zirve niteliğindeki bu sempozyumda, devletle ilişkili olmasına rağmen çok dinamik bir alan olan maliyedeki dönüşümü değerlendirdiklerini ifade ederken “Hem mevzuatlar hem de Türkiye’nin uyguladığı maliye politikaları sürekli yenileniyor. Son dönemde devlet, cari harcamaları kısıp yatırım harcamalarını artırmaya çalışıyor. Bu değişiklikler yatırımcıları çok etkiliyor. Türkiye’nin cari açık, yüksek enflasyon, faizlerdeki artış gibi önemli meseleleri maliye ve para politikalarıyla çözülebiliyor. Biz politikalar konusunda uzmanların görüşleriyle bilimsel yaklaşım geliştirebilmek için bir araya geldik” dedi.

Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, uluslararası katılımcılarla yapılan kongreden çıkacak sonuçların akademik çalışmalara da önemli ölçüde etki yapacağını belirtirken Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Selçuk İpek ise geliştirilen politikaların geleceğe yön vermede belirleyici olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) 20 yıl Mali İşler Direktörü olarak görev yapan İtalyan ekonomist Vito Tanzi “Ekonomi tarihinde geçen son 150 yılda, gelir dağılımındaki dengesizlikler, hükümetlerin atacakları adımları düzenlemelerinde karmaşaya neden oldu. Gelir vergileri, merkez bankaları ve sosyal refah programlarından önceki dönemde yaşanan zorlu süreç nedeniyle, devlet müdahalesi güçlüydü. Daha sonra endüstrileşen ekonomilerde, yasalar ve yönetmelikler genişletilerek ekonomiye yön verilmeye çalışıldı. Fransa, Belçika, Avusturya ve Türkiye gibi birçok ülke, geliştirdikleri sistemlerle adım adım ekonomilerini büyütme yolunda ilerlediler. Modern dünyanın en büyük sorunları ise, uluslararası güçlerin kontrolüyle küresel eşitsizliklerdeki hızlı yükseliş ekseninde yaşanıyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Harvard’a Seçilen, Alanındaki İlk Türk Bilim İnsanı ÇOMÜ’den

Yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi (115K242) kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de (ÇOBİLTUM) desteği ile Kocaeli’de bulunan kayıp Roma Başkenti Nikomedia’ya dair yenilikçi arkeolojik çalışmalar yapan Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, Harvard Üniversitesi’nin en prestijli enstitülerinden biri olan Radcliffe Gelişmiş Bilimler Enstitüsü’ne seçilen, alanındaki ilk Türk bilim insanı oldu.

Harvard Ünversitesi’nin, tüm dünyada, alanında yenilikçi çalışmalar yapan, sanat, beşeri bilimler, fen bilimleri ve sosyal bilimler etrafında dönüşümlü fikirleri yaratmaya ve paylaşmaya adanmış bir kurumu olan Harvard Radcliffe Institute of Advanced Studies’in, 2018-2019 yılı için binlerce aday arasından seçtiği 50 kişilik gurubun içinde yer almayı başaran Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, 2018-2019 akademik yılında çalışmalarına Harvard Üniversitesi’nde devam edecek.

Doç. Dr. Şare Ağtürk bu süreçte, aralarında Pulitzer ödüllü yazarlardan, astrofizik, matematik ve hukuk profesörlerine kadar birçok farklı alanda üstün başarı sağlamış kişiler ile multidisipliner bir ortamda, üzerinde çalıştığı Nikomedia’dan Yeni Tetrarkik Rölyefler: İmparator Diokletian’ın Unutulmuş Başkenti’nde Renkli Yaşam (New Tetrarchic Reliefs from Nikomedia: Uncovering the Colorful Life of Diocletian’s Lost Capital) adlı kitabını tamamlayacak.

Doç. Dr. Şare Ağtürk’ün proje çerçevesinde kurduğu ekipte, ÇOMÜ 2003 yılı mezunu Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, ÇOMÜ yüksek lisans öğrencileri Tolga Özak ve Fırat Gökdemir yer alıyor.