Yenice MYO’dan TÜBİTAK Projesi

ÇOMÜ Yenice MYO Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Tuncay EFE’nin TÜBİTAK “Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında yapmış olduğu “Odun Dışı Orman Ürünlerinden, Hafif, Geri Dönüştürülebilir, Isı Yalıtım Levhaları Üretimi” adlı proje başvurusu kabul edildi.

ÇOMÜ Yenice MYO Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Tuncay EFE’nin TÜBİTAK “Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında yapmış olduğu “Odun Dışı Orman Ürünlerinden, Hafif, Geri Dönüştürülebilir, Isı Yalıtım Levhaları Üretimi” adlı proje başvurusu kabul edildi.

Doktora çalışmasını da ayçiçeği saplarından bina ısı yalıtım malzemesi üretimi üzerine yapan Yrd. Doç. Dr. Efe, proje hakkında, “Bütçesi 50785TL, süresi 16 ay olan proje, son yıllarda ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe daha fazla önem kazanan enerji tasarrufu ile tarımsal/ormansal artıkların değerlendirilerek; bu artıklardan bina ısı yalıtım malzemesi üretilmesi üzerine tasarlandı. İstatistiklere göre her yıl tarımsal ve ormancılık faaliyetleri sonucu Türkiye’de ortalama 500 bin ton çam kabuğu, 2,5 milyon ton ayçiçeği sapı, 4,2 milyon ton mısır sapı, 2,4 milyon ton pamuk sapı ve koza, vb.artık olarak ortaya çıkmaktadır. Bu artıkların büyük çoğunluğu yakılmaktadır. Bu durum ise, bir taraftan kullanılabilir hammadde kaybına, diğer taraftan da çevre kirliliğine yol açmaktadır.” dedi.

Bu projede Yenice civarındaki ormanlardan çam tomruk üretiminde ortaya çıkan kabuklar, ormanda ağaç altlarına dökülen kozalaklar ve genleştirilmiş perlit kullanılarak özel bir tasarıma sahip 15 çeşit bina ısı yalıtım malzemesi üretilecek ve testleri yapılacaktır. Test sonuçlarının standartlara uygun çıkması durumunda patent başvurusu yapılacaktır.

Yaklaşık iki yıldan beri bu proje tasarısı üzerinde çalıştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Efe, projesinin kabul edilmesinde daha önce katıldığı ÇOMÜ bünyesinde düzenlenen TÜBİTAK, GMKA, AB proje yazma eğitimlerinin büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Ulupınar Gözlemevi 16 Yaşında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin kuruluşunun 16. yıl dönümü münasebetiyle Ulupınar Gözlemevi’nde bir tören düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Arş. Gör. Afşar Kabaş’ın Güneş Saati tanıtımıyla başlayan ve halka açık olan etkinlikte ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erdem ile Gözlemevi kurucusu üniversitemizden emekli Prof. Dr. Osman Demircan birer konuşma yaptılar.

FEF Arş. Gör. Fahri Aliçavuş “Evrende Yaşam” ve Arş. Gör. Naci Erkan “Gece Gökyüzü Tanıtımı” konulu sunumlarını astronomi severlerin ilgisine sundular.

FEF Öğr. Gör. Mehmet Tüysüz, konuklara teleskopları tanıtırken gece gözlemi gerçekleştirildi.

ÇOMÜ Öğretim Üyeleri ile Fizik ve Uzay Teknolojileri bölümü öğrencilerinin katıldığı etkinlikte Ulupınar Gözlemevi’nin 16. Kuruluş Yıl Dönümü anısına pasta kesildi ardından pilav ikramı yapıldı.

ÇOMÜ Kreş’te Erken Kayıt Fırsatı

Okul öncesi eğitim süresince çocuklar, ilköğretime hazırlanırken paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı, çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak, yaparak, yaşayarak, eğlenerek, öğrenerek çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır.

Araştırmacılar, bu dönemde çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğunu bildirmektedir. Uygun fiziksel ve sosyal çevre koşullarında ve sağlıklı etkileşim ortamında yetişen çocuklar, daha hızlı ve başarılı bir gelişim gösterirler. Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim, gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir.

ÇOMÜ Kreş olarak çocuklarımıza en uygun öğrenme ortamını hazırlayarak, öğrenmeyi eğlenceli hale getirerek, oyunun çocuğun işi olduğunu bilinci ile bireysel farklılıkları da göz önünde bulundurarak en uygun ortamı sağlıyor ve kendilerini ömür boyu taşıyacak olan temel eğitimi, özel olarak hazırlanan programlar dahilinde veriyoruz.

Öğrencilerimizin ayrıca; Alan Gezileri, Aile Katılımları, Sanat Etkinlikleri, Türkçe Dil Etkinlikleri, Fen ve Matematik Etkinlikleri, Oyun ve Hareket Etkinliği, Seramik, Satranç, Resim, İngilizce, Müzik, Drama derslerini de sıkılmadan, okul öncesi yaklaşım modelleri dahilinde eğlenerek aldıkları ÇOMÜ Kreş’te 2018 – 2019 Eğitim ve Öğretim Yılı Erken Kayıt ve Kayıt Yenilemeleri Başlamıştır.

31 Mayıs 2018 tarihine kadar erken kayıt avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Erken kayıt ücretimiz ÇOMÜ Personeli için 700 TL’dir. Erken kayıt dönemi sonrası fiyat farklılık gösterecektir.

Bilgi almak ve kayıt işlemleri için ÇOMÜ Kreş’e bekleriz.

İletişim: 0286 218 26 90

Dahili: 6500

17. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi Gerçekleştirildi

17. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi 850 öğrencinin katılımıyla, 4-6 Nisan 2018 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü ev sahipliğinde, Türk Hemşireler Derneği ve ÖHDER işbirliği ile gerçekleştirildi.

Kongrede 4 kurs, 1 açılış konferansı, 5 panel, 2 sözel bildiri oturumunun yanı sıra, yarım gün süren, tamamının öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildiği 1 çalıştay programı yer aldı.

Kongre bilimsel programının öncesinde eş zamanlı “Rekleksoloji Eğitimi”, “Stoma ve Yara Bakımı”, “Bağımlılığı Anlamak ve Önlemek” ve “Travma Yaşayan Bireylerde Psikososyal Bakım” başlıklı 4 kurs gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, kapanışına Rektör Prof. Dr. Yücel Acer katıldı. Kongre sözel ve poster birincilerine ödülleri Rektör Prof. Dr. Yücel Acer tarafından takdim edildi.