Kültür / Sanat

GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Son Sınıf Öğrencilerinin Sergisi Açıldı

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü son sınıf öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergi, Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu’nda açıldı.

Açılışa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Müftüsü Arif Gökçe, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, bölüm öğretim elemanları ile öğrenci ve sergi ziyaretçileri katıldı.

İl Müftüsü Arif Gökçe, GSF Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal ve bölüm Öğretim Görevlisi Mustafa Hoşnut konuşmalarında, sanatın milli ve dini özelliklerine değinerek toplumun ve bireylerin üzerindeki etkisini vurguladılar. Konuşmacılar, sergiye katkı sunan öğrencileri tebrik ederek öğrencilik sonrasındaki hayatlarında başarılar dilediler.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, sergiye gerçekleştirdiği ziyarette bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerden eserler hakkında bilgiler alarak bölüm hocalarını ve öğrencilerini tebrik etti. Prof. Dr. Yücel Acer, geleneksel sanat eseri örneklerini, Üniversitemiz yerleşkelerinde daha görünür hale getirmek için çalışmalar yapılmasının uygun olacağını ifade etti.

Sergiye 11 öğrenci 111 eserle katıldı. Ağırlıklı olarak çini sanatı olmak üzere, hat, tezhib, minyatür, ebru sanatından eserlerin yer aldığı sergi, 28 Haziran 2018’e kadar görülebilir.

Genel

Çanakkale Teknopark İstanbul Uluslararası Buluş Fuarından Altın Madalya İle Döndü

Çanakkale Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Cosmo4 firması, Gökbilim- Astronomy patentli buluşlarıyla İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda  (ISIF ‘18)  ödüle layık görüldü.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen “3. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı ISIF’18”de 22 ülkeden 384 buluş sergilendi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve Türkiye’nin inovatif gelişimine değer katacak; buluş, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası katılımcılarla buluştuğu, AR-GE yatırımı ve teknoloji politikaları ile ilgili görüş ve önerilerinin paylaşıldığı, üretilen teknik bilginin ticarileştirilerek toplumun yararına sunulması amacıyla gerçekleştirilen Buluş Fuarında, 384 buluş arasından Çanakkale Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Melis Ulu Doğru ve Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Serkan Doğru’nun kurucuları olduğu Cosmo4 firması, “Gökbilim (Astronomy)” projesi ile altın madalya ödülüne layık görüldü.

Birçok üretici firma, sanayici, girişimci, özel araştırmacı, danışman, patent ofisi, kalkınma ajansı, özel veya devlet destekli araştırma enstitüsü, bilim parkı, teknoloji geliştirme bölgesi, teknoloji transfer ofisi, üniversite, fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili kurum ve kuruluş, inovasyon teşvikçisi, buluş derneği, patent vekili, ilgili kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu etkinlikte yüzlerce teknolojik buluş, düzenlenen yarışmaya katılarak akademisyenler ve sektör profesyonellerinden oluşan jüri kurulu tarafından değerlendirildi ve ödüllerini aldı.

Cosmo4 ekibin geliştirdiği Güneş sistemi gezegenleri, Güneş, diğer yıldızlar, galaksiler, derin uzay cisimleri vb. gibi bir milyondan fazla gök cismine ait bilgileri içeren gökyüzü simülasyon yazılımı bilim merkezlerinin en önemli alanlarından olan Planetaryumlarda kullanılmak üzere tasarlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Çanakkale Teknopak Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Acer, ISIF’18 fuarında altın madalya kazanan Çanakkale Teknopark ve Cosmo4 ekibini göstermiş oldukları başarıdan dolayı tebrik ederek, “Ülkemizin Yerli ve Milli teknoloji üretimine katkı sağlayacak tüm projelerin destekçisi olmaya gayret gösteriyoruz. Bu madalya bir “Bilim Madalyası” ve bir bilim insanı için çok kıymetli. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bilimsel başarılarımızı artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz ”dedi.

Kültür / Sanat

II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin İstanbul Bilim ve Akademisyenler Derneği’nin katkılarıyla düzenlediği 2. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi açılış töreni Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

11- 12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrenin açılış törenine, rektör vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, davetli konuşmacılar Prof. Dr. Amir Pasic, Prof. Dr. Hasan Yılmaz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve müzik dinletisiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit yaptı.

Açılış konuşmasının ardından Bosna- Hersek’ten Mimar ve Şehir Planlamacısı Amir Pasic ile Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yılmaz bir sunum gerçekleştirdi.

Genel

Troya Müzesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

2018 Troya Yılı’nın başladığı günden beri merakla beklenen Troya Müzesi’nde sona gelindi ve müze kapılarını ziyaretçilere açtı.

Troya Yılı boyunca Çanakkale, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin yanı sıra kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile de dünyanın buluştuğu bir merkez olmayı sürdürüyor.

Henüz ilk günden yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmeye başlayan müzede, yurtdışındaki müzelerden getirilen özel troya eserleri de ait olduğu topraklarda sergileniyor.

Maliyeti 75 milyon lirayı bulan, yaklaşık 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müze, resmi açılışı öncesinde 10 gün boyunca ücretsiz (olarak) ziyaret edilebilecek.