Kültür / Sanat

Oda Müziği Topluluğu Konser Verdi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ‘Akademik Oda Orkestrası’ Namık Kemal Üniversitesi rektörlük konferans salonunda konser verdi. Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları Doç. Dr. Kâzım Çokoğullu ve Öğr. Gör. Barış Karabulut’un da performanslarıyla katkı sunduğu konser, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL’ın çiçek plâket takdimiyle son buldu.

Genel

Çanakkale Teknopark İstanbul Uluslararası Buluş Fuarından Altın Madalya İle Döndü

Çanakkale Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Cosmo4 firması, Gökbilim- Astronomy patentli buluşlarıyla İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda  (ISIF ‘18)  ödüle layık görüldü.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen “3. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı ISIF’18”de 22 ülkeden 384 buluş sergilendi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve Türkiye’nin inovatif gelişimine değer katacak; buluş, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası katılımcılarla buluştuğu, AR-GE yatırımı ve teknoloji politikaları ile ilgili görüş ve önerilerinin paylaşıldığı, üretilen teknik bilginin ticarileştirilerek toplumun yararına sunulması amacıyla gerçekleştirilen Buluş Fuarında, 384 buluş arasından Çanakkale Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Melis Ulu Doğru ve Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Serkan Doğru’nun kurucuları olduğu Cosmo4 firması, “Gökbilim (Astronomy)” projesi ile altın madalya ödülüne layık görüldü.

Birçok üretici firma, sanayici, girişimci, özel araştırmacı, danışman, patent ofisi, kalkınma ajansı, özel veya devlet destekli araştırma enstitüsü, bilim parkı, teknoloji geliştirme bölgesi, teknoloji transfer ofisi, üniversite, fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili kurum ve kuruluş, inovasyon teşvikçisi, buluş derneği, patent vekili, ilgili kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu etkinlikte yüzlerce teknolojik buluş, düzenlenen yarışmaya katılarak akademisyenler ve sektör profesyonellerinden oluşan jüri kurulu tarafından değerlendirildi ve ödüllerini aldı.

Cosmo4 ekibin geliştirdiği Güneş sistemi gezegenleri, Güneş, diğer yıldızlar, galaksiler, derin uzay cisimleri vb. gibi bir milyondan fazla gök cismine ait bilgileri içeren gökyüzü simülasyon yazılımı bilim merkezlerinin en önemli alanlarından olan Planetaryumlarda kullanılmak üzere tasarlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Çanakkale Teknopak Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Acer, ISIF’18 fuarında altın madalya kazanan Çanakkale Teknopark ve Cosmo4 ekibini göstermiş oldukları başarıdan dolayı tebrik ederek, “Ülkemizin Yerli ve Milli teknoloji üretimine katkı sağlayacak tüm projelerin destekçisi olmaya gayret gösteriyoruz. Bu madalya bir “Bilim Madalyası” ve bir bilim insanı için çok kıymetli. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bilimsel başarılarımızı artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz ”dedi.

Kültür / Sanat

II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin İstanbul Bilim ve Akademisyenler Derneği’nin katkılarıyla düzenlediği 2. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi açılış töreni Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

11- 12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrenin açılış törenine, rektör vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, davetli konuşmacılar Prof. Dr. Amir Pasic, Prof. Dr. Hasan Yılmaz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve müzik dinletisiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit yaptı.

Açılış konuşmasının ardından Bosna- Hersek’ten Mimar ve Şehir Planlamacısı Amir Pasic ile Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yılmaz bir sunum gerçekleştirdi.

Genel

Troya Müzesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

2018 Troya Yılı’nın başladığı günden beri merakla beklenen Troya Müzesi’nde sona gelindi ve müze kapılarını ziyaretçilere açtı.

Troya Yılı boyunca Çanakkale, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin yanı sıra kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile de dünyanın buluştuğu bir merkez olmayı sürdürüyor.

Henüz ilk günden yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmeye başlayan müzede, yurtdışındaki müzelerden getirilen özel troya eserleri de ait olduğu topraklarda sergileniyor.

Maliyeti 75 milyon lirayı bulan, yaklaşık 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müze, resmi açılışı öncesinde 10 gün boyunca ücretsiz (olarak) ziyaret edilebilecek.