Büşra Palaz

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından düzenlenen kısa film, şiir ve hikaye yarışmasından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencisi Endonezyalı Roida Hasna Afrilita ödülle döndü. Türkçe Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Afrilita, çektiği kısa filmi “15.966” ile Mansiyon Özel Ödülü’ne layık görüldü.

UDEF tarafından düzenlenen “Benim Ülkem Türkiye” isimli yarışmada kısa film dalında mansiyon özel ödülüne layık görülen Afrilita yarışmadan ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu sayesinde haberdar olduğunu belirterek “Yarışma hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sanırım yapabilirim diye düşündüm ve okulda son senem olduğu için hatıra kalması açısından da kısa film çekmek istedim. Daha sonra arkadaşlarım ile bu fikri paylaştığımda bana yardımcı olacaklarını söylediler. 4-5 gün süren çekimler sırasında Endonezyalı arkadaşlarım oyuncu olarak, çekim sonrası ise Türk arkadaşlarım kurgu aşamasında bana yardımcı oldular. Kısa filmi yarışmaya gönderdikten 1 ay sonra dereceye girdiğim haberini aldım” dedi.

Kısa filminin isminin, “15.966” olmasını ise dikkat çekici bir unsur olarak eklediğini ifade eden Afrilita “Endonezya ve Türkiye arasındaki mesafe 15.966 km. İzleyiciler biraz merak etsin, daha sonra kısa filmi izlesinler istedik. Bu yüzden filme 15.966 ismini verdim” diye ekledi.

Ankara Ticaret Odası’nda (ATO)  düzenlenen törenle ödüllerin verildiği “Benim Ülkem Türkiye”  yarışmasında Roida Hasna Afrilita ödülünü Çanakkale AK Parti Milletvekili Ayhan Gider’in elinden aldığında duyduğu memnuniyeti belirterek teşekkür etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’e de desteklerinden dolayı teşekkür eden Afrilita, “Bu sene son senem, ilk geldiğim günden son günüme kadar bize hep destek oldular. Ayrıca bütün hocalarıma, arkadaşlarıma ve Çanakkale halkına da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Oda Müziği Topluluğu Konser Verdi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ‘Akademik Oda Orkestrası’ Namık Kemal Üniversitesi rektörlük konferans salonunda konser verdi. Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları Doç. Dr. Kâzım Çokoğullu ve Öğr. Gör. Barış Karabulut’un da performanslarıyla katkı sunduğu konser, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL’ın çiçek plâket takdimiyle son buldu.

İlkokul Öğrencileri Ebru Sanatı İle Tanıştı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve Yenice Atatürk ilkokulu tarafından organize edilen”Ebru Şenliği”  Yenice Atatürk İlkokulu’nda gerçekleştirildi.

El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezince, Yenice Atatürk ilkokulu’nda gerçekleştirilen ”Ebru Şenliğinde” tüm okul öğrencilerine sıra ile geleneksel ebru yapımı gösterildi. Öğrencilerin büyük bir ilgi ile yaptığı çalışmalar, sınıf panolarına asıldı. Yüksekokul öğrencilerinin yardımı ile yaklaşık 350 öğrencinin katıldığı etkinlikte anasınıfı ve ilkokul öğrencileri ebru sanatı ile tanışmış oldu.

Etkinlik sonunda El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ESAM) Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Engin Özen,  etkinliğin amacının geleneksel sanatlarımızda önemli bir yere sahip olan ebrunun erken yaşta tanıtılması olduğunu söyledi. Öğrencilerin yanı sıra, Atatürk İlkokulu öğretmenlerinin de uygulama fırsatı bulduğu şenliğe çocukların ilgisi büyüktü.

11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Gerçekleştirildi

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun Dünya’da 41. Ülke ve Türkiye’de 75 şehirde organize edilen 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın Çanakkale etabı, Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği’nin ev sahipliği ile gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış kurdelasını ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu temsilcisi Fatih Evran ve Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ahmet Arıcan birlikte kesti.

Ardından, öğrenciler tarafından hazırlanan ülke tanıtım masalarını ziyaret eden Rektör Acer, öğrencilerden ülkeleri hakkında bilgiler aldı. 30 Ülke Tanıtım Masasının kurulduğu fuaye alanına genç-yaşlı Çanakkalelilerin ilgisi büyüktü.

Ülke tanıtımlarından sonra sahne performanslarına geçildi. Iraklı ve Afganistanlı öğrencilerin sunumuyla gerçekleştirilen sahne programlarında salonu dolduran uluslararası öğrenciler ve davetliler hep birlikte İstiklal Marşı okudu.

Açılış konuşması için sahneye çıkan ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Filistinli Muhammed ATRASH , sahip oldukları bilgi ile barış dolu bir dünya için çalışacaklarını söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Acer ise etkinliği düzenleyen UDEF ve Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği yönetimine teşekkür etti ve kendisinin de bir zamanlar uluslararası öğrenci olduğunu, yurtdışında okuduğunu dile getirerek, öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu’nun desteği ile sahnelenen etkinlikte öğrenciler kendi dillerinde şiirler ve şarkılar okuyarak, gönüllerince eğlenirken, Türkmenistan ve Afganistanlı öğrenciler folklor oyunları ile büyük beğeni topladı.

Burundili öğrencinin sahne performansı ise deyim yerindeyse nefesleri kesti.

Suriyeli öğrencilerin uğurlama şarkısı ile sona eren 11. Uluslararası Öğrenci Buluşmasının sonunda katılımcılara dostluk pilavı ikram edildi.