Büşra Palaz

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından düzenlenen kısa film, şiir ve hikaye yarışmasından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencisi Endonezyalı Roida Hasna Afrilita ödülle döndü. Türkçe Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Afrilita, çektiği kısa filmi “15.966” ile Mansiyon Özel Ödülü’ne layık görüldü.

UDEF tarafından düzenlenen “Benim Ülkem Türkiye” isimli yarışmada kısa film dalında mansiyon özel ödülüne layık görülen Afrilita yarışmadan ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu sayesinde haberdar olduğunu belirterek “Yarışma hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sanırım yapabilirim diye düşündüm ve okulda son senem olduğu için hatıra kalması açısından da kısa film çekmek istedim. Daha sonra arkadaşlarım ile bu fikri paylaştığımda bana yardımcı olacaklarını söylediler. 4-5 gün süren çekimler sırasında Endonezyalı arkadaşlarım oyuncu olarak, çekim sonrası ise Türk arkadaşlarım kurgu aşamasında bana yardımcı oldular. Kısa filmi yarışmaya gönderdikten 1 ay sonra dereceye girdiğim haberini aldım” dedi.

Kısa filminin isminin, “15.966” olmasını ise dikkat çekici bir unsur olarak eklediğini ifade eden Afrilita “Endonezya ve Türkiye arasındaki mesafe 15.966 km. İzleyiciler biraz merak etsin, daha sonra kısa filmi izlesinler istedik. Bu yüzden filme 15.966 ismini verdim” diye ekledi.

Ankara Ticaret Odası’nda (ATO)  düzenlenen törenle ödüllerin verildiği “Benim Ülkem Türkiye”  yarışmasında Roida Hasna Afrilita ödülünü Çanakkale AK Parti Milletvekili Ayhan Gider’in elinden aldığında duyduğu memnuniyeti belirterek teşekkür etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’e de desteklerinden dolayı teşekkür eden Afrilita, “Bu sene son senem, ilk geldiğim günden son günüme kadar bize hep destek oldular. Ayrıca bütün hocalarıma, arkadaşlarıma ve Çanakkale halkına da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kızılay Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Kaplan ÇOMÜ Butiğe Bağışta Bulundu

Üniversitemizin ihtiyaç sahibi öğrencilerine az kullanılmış ya da hiç kullanılmamış kıyafet, ayakkabı gibi ürünleri ücretsiz olarak ulaştıran ÇOMÜ Butik, açıldığı günden beri çok sayıda bağış alıyor ve ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıyor.

Kızılay Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Kaplan da ÇOMÜ Butiğe bağışta bulundu. Kaplan, beş koli giyim eşyasını Gençlik Danışma Birimi Koordinatörü Aysun Acer’e teslim etti.

ÇOMÜ’deki ihtiyaç sahibi öğrencilerin, ÇOMÜ Butiğe yoğun ilgi gösterdiklerini ve butikteki kıyafet ve eşyalardan ücretsiz olarak yararlandıklarını ifade eden Aysun Acer, butiğe yapılan bağışların kısa sürede öğrencilere ulaştığını belirtti.

Türk-Rus Toplumsal Forumu’na ÇOMÜ Katkısı

Antalya’da gerçekleştirilen Türk-Rus Toplumsal Forumu’na, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURUSIA) Müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan, Türkiye Delegasyonu Üyesi olarak katıldı.

Forumun açılış konuşmaları; Ahmet Berat Çonkar (Türk Kanadı Eş Başkanı, İstanbul Milletvekili, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı), Eleonora Valentinovna Mitrofanova (Rus Kanadı Eş Başkanı, Rusya Federasyonu Uluslararası İnsani İşbirliği Ajansı Başkanı), Menderes Türel (Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı), Hüseyin Diriöz (Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi), Aleksei Erkhov (Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi), Ender Arat (Toplumsal Forum Türk Kanadı Genel Sekreteri, Emekli Büyükelçi) tarafından yapıldı.

Çalışma komitelerini temsilen konuşma yapanlar arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı (Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi), Görgün Taner (İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü), Firuz Bağlıkaya (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği -TURSAB – Başkanı), Dr. Nazan Ölçer (Sabancı Müzesi Müdiresi) de yer aldı.

2010 yılında kurulan forum bünyesinde çeşitli çalışma komiteleri yer alırken bölgesel işbirliği, eğitim ve bilim, turizm, tarih gibi alanlarda çalışma sürdüren 10 ayrı komite, Türkiye ve Rusya arasında beşeri ilişkilerin ve anlayışın geliştirilmesi, iki ülke arasındaki bağların daha kalıcı temeller üzerinde yükseltilmesini amaçlamaktadır.

Prof. Dr. Vedat Çalışkan, forum katılımcılarına ÇOMÜ TURUSIA hakkında bilgi verirken Türkiye-Rusya arasındaki turizm ilişkilerinde kültürel fonksiyonların eksikliğine dikkat çekerek, yeni turizm perspektiflerini ve yeni turizm şekillerini değerlendirmek üzere, önümüzdeki günlerde TURSAB ile ÇOMÜ TURUSIA’nın İstanbul ya da Çanakkale’de buluşmasını planladıklarını açıkladı.

ÇOMÜ TURUSIA olarak hazırlayacakları öneriler raporunu Forum Eş Başkanlıkları ile paylaşarak, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi sürecine katkı vermeyi sürdüreceklerini söyleyen Prof. Dr. Çalışkan, 1920-1923 yılları arasında Gelibolu’da zorunlu gurbet yaşayan Ruslar konusunun iki ülke arasında kültürel diyalog ve kültür turizmi potansiyeli oluşturduğunu ifade ederek 2018 Troya Yılında Çanakkale’nin bu tarihsel kaynağına eğilmenin sayısız yararı olacağını da sözlerine ekledi.

Kültür / Sanat

Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Senato Üyelerine Türk Bayrağı Takdim Etti

Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri Koordinasyon Şube Müdürü Cihat Gündüz ve ekibi tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senato Üyelerine Türk Bayrağı takdim edildi.

Yaklaşan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde Çanakkale Valiliği’nin emri, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün talimatı ile Türkiye’de sadece Çanakkale’ye özel olarak yaklaşık 5 bin adet Türk Bayrağı dağıtımının yapıldığını belirten Cihat Gündüz, bu kapsamda Çanakkale’deki tüm kurumlara ve esnaflara Türk Bayrağı dağıttıklarını bu vesileyle Senato Toplantısı sonrasında Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün ile senato üyesi öğretim üyelerine bayrak takdiminde bulunduklarını ifade etti.