Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri beslenme etkinliği düzenledi.
Çocuk Gelişimi öğrencileri Çocuk Beslenmesi dersinde öğrendikleri doğru beslenme ilkelerini mutfakta uygulamaya döktü. Doktorlar ve diyetisyenlerle görüşen öğrenciler hazırladıkları sağlıklı yiyecekleri, okul arkadaşları ve öğretim elemanlarına gerçekleştirdikleri iki ayrı beslenme etkinliğinde ikram ettiler.

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrencilerinin stantları gezerek sağlıklı ve doğal ürünlerin tadına baktığı etkinliği Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu ile Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ayhan Sarıyıldız da ziyaret etti.
Anne karnından, ergenlik dönemine kadar doğru beslenme alışkanlarını içeren ders konularını işledikleri bir uygulama etkinliği düzenlediklerini anlatan Öğretim Görevlisi Merve Uslu, hazırlanan sağlıklı yiyeceklerden tarif kitabı oluşturulacağını söyledi.

Etkinlikte hazırladıkları ürün ve stantlarını tanıtan öğrencilerden Gülçe Çetin, diyabetli çocuklar için hazırladıkları yemek ve tariflerini, Sema Kazal ise çocukların sevdiği fakat içinde fazla miktarda şeker, un ve yağ barındırdığından zararlı olan besinlere karşılık ürettikleri alternatif sağlıklı gıdaları tanıttı.

MS Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Büşra Palaz’ın Sunumuyla, Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam ile MS Hastalığı ve Tedavi Yöntemlerini Konuştuk.

Talasemi Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Sercan Değirmenci’ nin sunumuyla, Kampüs Özel  programında Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih Battal ile talasemi hastalığı ve tedavi yöntemleri konuşuldu.

İkinci Kez Böbrek Nakli Yapılan Hasta Sağlığına Kavuştu

13 yıl önce annesinin verdiği sağ böbrek ile diyalize girmekten kurtularak hayata tutunan 38 yaşındaki evli ve bir çocuk annesi Bedriye Ateş’e nakledilen böbrek işlevini yitirince ikinci kez böbrek nakli işlemi gerçekleştirilerek sağlığına kavuşturuldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürlüğünde gerçekleşen operasyonda,  Bandırma Devlet Hastanesinde kadavradan alınan sol böbrek 3 saatlik başarılı bir operasyonla nakledildi.  Bedriye Ateş bağışı yapan aileye teşekkür ederek, “beni diyalizden kurtardıkları için onlara minnettarım” dedi.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Sorumlu Hekimi Doç.Dr. Cabir Alan konuyla ilgili olarak, “Genetik böbrek rahatsızlığı olan polikistik böbrek hastalığı ve hipertansiyona bağlı olarak 2004 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve uzun süre diyalize giren Bedriye Ateş isimli hastamıza 2005 yılında annesi sağ böbreğini bağışlayarak böbrek nakli yapılmış. 2017 yılının başına kadar diyaliz makinesine bağımlı hale kalmadan sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdüren Bedriye hanımın nakledilen böbreği 1 yıl önce görevini tamamlamış ve fonksiyonlarını yitirmiştir. Yeniden diyaliz makinesine bağımlı hale gelen hastamız Çanakkale’de ikamet ettiğinden yeniden nakil olmak için 6-7 ay önce merkezimize müracaat ederek kayıt yaptırmıştır. 28.04.2018 tarihinde beyin kanaması sonucu Bandırma Devlet Hastanesinde yoğun bakım ünitesine kaldırılan 71 yaşındaki hastanın 02.05.2018 tarihinde beyin ölümü geçekleşmiştir. Yakınlarının organlarını bağışlaması üzerine nakil sırası merkezimizde olduğundan Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Koordinasyon Merkezi tarafından merkezimiz durumdan haberdar edildi.  Kısa süre içinde nakil ekibimiz Bandırmaya yola çıkarak sol böbreğin uygun bir şekilde alınarak Çanakkale’ye ulaştırılmasını sağladı. Doku tipi tayininden sonra Bakanlığın isim listesini belirleyerek koordinatörlerimize ilettiği merkezimize kayıtlı hastalarımıza telefonla ulaşılarak hastanemize davet edildi. Gerekli kan ve doku testlerinden sonra uyumun en yüksek çıktığı ve Bakanlığın gönderdiği listede 1. Sırada yer alan Bedriye Hanıma konsey kararı ile böbreğin nakledilmesine karar verildi. Hastamızın geçmişinde 13 yıl önce geçirilmiş bir böbrek nakli hikâyesi vardı. Bu durum ikinci nakle engel bir durum olmadığından 3 saatlik başarılı bir operasyonla sol böbreği hastamıza naklettik. Hastamızın genel durumu iyi ve günlük idrar çıkışı 2,5 litrenin üzerinde” dedi.

Bedriye Ateş duyguları ile ilgili olarak “Nakilli yaşamak diyalize bağlı yaşamaktan çok daha rahat” dedi ve organları bağışlanan kişinin ailesine teşekkür etti. Böbreğini aldığı kişiye ve yakınlarına dua eden Ateş “Beni makineye bağlı halde yaşamaktan kurtardılar. Daha öncede böbrek nakli olmuştum. Bana ikinci kez bir hayat bağışladılar” diye konuştu.

Nakil Ekibinde yer alan ve Anestezi AD Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr Tuncer Şimşek ise “Toplumda ikinci kez nakil olan hastalarda, nakledilen böbreği vücudun reddetmesinin çok yüksek ihtimal olduğuna dair yaygın bir inanış var. 10-15 yıl öncesine kadar doğruluk payı olmakla beraber sürekli gelişen tıp teknolojisi sayesinde bununda önüne geçilmiştir. Plazma diaferez denilen sistemle tabiri caizse kan bir süzgeçten geçirilerek red olayına neden olan hücreler ayıklanmaktadır.  Bu sistem hastanemizde mevcuttur,  daha önce nakil olan ve böbrek fonksiyonu sona ermiş olan hastalarımız ikinci nakil için merkezimize müracaat edebilirler” dedi.