Büşra Palaz

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Müdürlüğü tarafından canlıdan canlıya böbrek nakli gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay öncülüğünde Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cabir Alan ile Organ Nakil Merkezi ekibi tarafından başarılı organ nakilleri gerçekleştirilmeye devam ederken, bu kez bir anneden kızına böbrek nakli yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Müdürlüğü tarafından canlıdan canlıya gerçekleştirilen nakilde verici anne Sebile İnanır alıcı ise 36 yaşındaki kızı Elmas Değirmenci’ydi. Gerekli doku uyum tespitinin ardından başarı ile nakil işleminin gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay kapalı ameliyat ile avantajlı bir nakil olduğunu ve her iki kişinin de günlük hayatlarına kısa sürede devam edebileceğini söyledi.

Doç. Dr. Cabir Alan ise, 3 saatlik başarılı bir operasyonun ardından, anne ile kızının durumunun iyi olduğunu belirterek, “Tercih edilen aslında kadavradan yapılan nakillerdir. Çünkü canlıdan canlıya yapılan nakillerde sağlıklı bir insanı hasta durumuna getirme ihtimali mevcut. Ancak Türkiye’de kadavradan organ bağışı oranı düşük derecede olduğu için zorunlu olarak canlıdan canlıya nakil işlemleri de gerçekleştiriyoruz. Organ Nakil Merkezi hem canlıdan hem de kadavradan nakil için deneyimli. Hastalarımıza bize güvendikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.

4 aydır böbrek yetmezliği şikayeti yaşayarak diyalize girdiğini belirten alıcı Elmas Değirmenci, yaşadığı sıkıntılı süreci başarı ile atlatmanın sevincini dile getirirken, organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.

Sağlık

Parkinson Hastasına Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) Çanakkale’de İlk Kez ÇOMÜ’de Uygulandı

Ülkemizde sayılı merkezlerde uygulanan, halk arasında Beyin Pili olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulaması ÇOMÜ Hastanesi’nde Parkinson hastasına uygulandı.

ÇOMÜ Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisinden Dr. Öğretim Üyesi Adem Bozkurt Aras Çanakkale’de ilk defa uygulanan bu yöntemle ilgili şunları söyledi:

“Derin Beyin Stimülasyonu yöntemi uzun yıllar önce uygulanmaya başlandı. Bu teknoloji son zamanlarda ise esansiyel titreme için kullanılmasının yanı sıra Parkinson hastalığı, distoni ve multibl skleroz (MS) gibi hastalıklarla beraber olan titremelerde de kullanılmaya başlandı.

Ülkemizde sayılı merkezlerde yapılabilen operasyonu, ÇOMÜ Hastanesi’nde ben ve asistan doktor arkadaşlarımız Dr. Ömer Serdar Akgül ve Dr. Alpay Burak Doğru ile Çanakkale’de ilk defa başarı ile gerçekleştirdik. ÇOMÜ Hastanemizde gerçekleştirdiğimiz bu operasyondan sonra bir hafta boyunca kliniğimizde takip ettikten sonra titremeleri azalan ve normal yaşantısına dönen hastamızı taburcu ettik. Ekibim adına mutluluğumu ifade etmek istiyorum.

Sağlık

Hastanemizin Artan Başarısı SGK ile Yeni Anlaşma Getirdi

11 Mart 2018 tarihinde yeni binasında sağlık hizmeti vermeye başlayan Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesindeki ayakta ve yatan hasta sayısına bağlı olarak yaşanan gelir artışı nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) Hastanemiz bütçesinde artış yapıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Hastane Başmüdürü Serap Yontar, Başhemşire Nazmiye Sınmaz’dan oluşan heyet tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gerçekleştirilen ziyarette imzalanan Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi kapsamında, ÇOMÜ Hastanesinin aylık ortalama bütçesinde  % 24 oranında, son ay üretilen sağlık hizmeti üzerinden ise %37 oranında gelir artışı sağlanmış oldu.

“Sağlığın Bilim ve Teknoloji ile Buluştuğu Adres” sloganı ile yola çıkan ÇOMÜ Hastanesi; hasta memnuniyetini esas alan, hasta haklarına saygılı ve hastaların görüşlerini en kısa sürede değerlendirerek, uluslararası standartlarda yüksek donanımlı tıbbi cihazları, uzman kadrosu, yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneleri, hasta yataklı servisleri, görüntüleme üniteleri ve laboratuvarı ile Çanakkale ve bölge halkına, il dışına gitmelerine gerek kalmadan, kaliteli sağlık hizmeti vermeyi hedeflemektedir.

Kültür / Sanat

Kadın Sağlığı Günleri’nde Kadınlara Uyarı: Kontrol İçin Hastalığı Beklemeyin

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Kadın Sağlığı Günleri’nde iki önemli konuda alanında uzman doktorları kadınlarla buluşturdu.

Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri Ahmet Konat ve Ezgi Erdoğan’ın müzik dinletisiyle başlayan programda, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Hacıvelioğlu ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Akgün, kadınlara yönelik hastalıklara dair uyarıları içeren birer sunum gerçekleştirdiler.

Doç. Dr. Servet Hacıvelioğlu, 21 yaşını dolduran her kadının yılda bir kez rahim kontrolü yaptırması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yılmaz Akgün ise kadınlarda görülen kanser türlerinin %30’unun meme kanseri olduğuna dikkat çekerek her 10 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığının altını çizdi.

Doç. Dr. Servet Hacıvelioğlu ve Prof. Dr. Yılmaz Akgün yaptıkları sunumlarda, kadınlarla ilgili hastalıklar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Kolin Hotel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in eşi Aysun Acer, ÇOMÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İl Temsilcisi Aynur Tuna Yavaş, il protokolünün eşleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından kadınlar katıldılar.

Toplantı sonunda Aysun Acer, sunum yapan Hacıvelioğlu ve Akgün’e çiçek takdim etti.