ÇOMÜ AID Topluluğunu Tanıtıyoruz

ÇOMÜ Gazete üniversitemizin topluluklarını tanıtmaya devam ediyor. Bu sayıdaki konuk yeni bir topluluk olan AID Topluluğu. Topluluk Başkanı Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencisi Rabia Dağdaş ile topluluğun amaçları ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

AID nedir? Kısaca AID’den bahseder misiniz?

Rabia Dağdaş: AID din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm dünyada tıbbi yardım ve destek ihtiyacı olan insanlara ulaşmayı hedefleyen uluslararası bir kuruluştur. İnsani ve İslami değerlerden yola çıkarak sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı kendisine görev edinen derneğimiz 2011 yılında İstanbul’da kuruldu. Bu misyonla kendini tanımlayan derneğimiz dünyanın birçok bölgesinde halen sağlık eğitimi, sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini gönüllü sağlık çalışanlarıyla yürütmektedir. Biz Çanakkale AID topluluğu olarak 2017 Mart ayında faaliyetlere başladık. 2017 Eylül ayında resmi olarak topluluğumuzu kurduk. Prof. Dr. Ahmet Ünver’in danışman hocalığında faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Topluluğun kurulma amacı nedir?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin insani değerlerden yola çıkarak sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı amaçlayan topluluğumuz, kendisini dünyanın birçok bölgesinde sağlık eğitimi, sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini gönüllü öğrencilerle birlikte yapabilmeyi amaçlar.

Topluluğunuzda kaç tane üye var?

Topluluğumuzda 60 aktif üyemiz bulunmaktadır.

Öğrencilerin topluluğa ilgisi ve katılımı nasıl?

Öğrencilerin topluluğa ilgi ve katılımından memnunuz. 2017 Eylülde kurulmuş olduğumuz göz önüne alınırsa 60 gönüllü bizim için iyi bir sayı. Ancak yeterli değil elbette. Gönüllülerimizden gelen duyuru ve tanıtım istekleri üzerine önümüzdeki dönemlerde bu konu üzerine çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalar sonucu gönüllü sayımızda artış olmasını bekliyoruz.

Yapmış olduğunuz etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?

Genel merkezin yönlendirmesiyle düzenli olarak haftalık coğrafya ve makale okumalarımızı gerçekleştiriyoruz. 14 Kasım Diyabet Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda açtığımız stantta halka diyabet bilinçlendirmesi, ücretsiz kan şekeri ölçümü, vücut kitle indeksi hesaplaması yaptık. İnsani ve tıbbi yardım çalışmalarıyla ilgili panel ve konferanslar düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Hijyen paketi kampanyamız için mantı günü düzenledik, stant açtık ve satışlar yaptık.

Topluluğa üye alımında dikkat ettiğiniz özellikler neler? Topluluğa katılmak için herhangi bir şartınız var mı?

Yalnızca gönüllü olması bizim için yeterli. Allah rızası ve insani değerleri göz önünde bulunduran bütün gönüllü arkadaşlarımızı topluluğumuza üye olmaya bekleriz.

Topluluk hedefleriniz neler? Ne gibi faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz?

Uzun vadede düşününce sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyaların derdine derman olmak istiyoruz.  Tabii bu görevi hakkıyla yerine getirebilmek için eğitim ve gelişimimizi tamamlamamız gerek. Ancak kısa vadede 2018 bahar döneminden bahsedecek olursak İnsani Yardım Vakfı’ndan (İHH) devraldığımız katarakt projesine katkı sağlamak için çalışmalar yapacağız. Farklı çalışmalarımız olacak. Aynı zamanda madde bağımlılığı hakkında da çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Çalışmalarımıza katılmak, destek olmak isteyenler topluluk danışmanımız Prof. Dr. Ahmet Ünver hocamızla ya da benimle iletişime geçebilir.

ÇOMÜ Müzik Performans Topluluğu Ayvacık’ta Konser Verdi

Ayvacık Kaymakamlığı, Ayvacık Belediye Başkanlığı, Ayvacık Meslek Yüksekokulu, Ayvacık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Ayvacık 2018 Troia Şenlikleri kapsamında  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Performans Topluluğu Ayvacık Kapalı Spor Salonu bahçesinde yer alan Anfitiyatro’da konser verdi.

Kültür / Sanat

Oda Müziği Topluluğu Konser Verdi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ‘Akademik Oda Orkestrası’ Namık Kemal Üniversitesi rektörlük konferans salonunda konser verdi. Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları Doç. Dr. Kâzım Çokoğullu ve Öğr. Gör. Barış Karabulut’un da performanslarıyla katkı sunduğu konser, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL’ın çiçek plâket takdimiyle son buldu.

Afrin’e Yardım Tırları Çanakkale’den Yola Çıktı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Osmanlı Türkçesi Topluluğu ve Hayrat İnsani Yardım Derneği’nin  organize etmiş olduğu Afrin’e yardım tırlarının gönderilmesi töreni  Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Tören öncesinde katılımcılara boğaz turu eşliğinde kahvaltı ikram edildi. Kahvaltının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene geçildi. Burada yapılan konuşmalar ve duaların ardından tırlar yola çıktı.