ÇOMÜ AID Topluluğunu Tanıtıyoruz

ÇOMÜ Gazete üniversitemizin topluluklarını tanıtmaya devam ediyor. Bu sayıdaki konuk yeni bir topluluk olan AID Topluluğu. Topluluk Başkanı Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencisi Rabia Dağdaş ile topluluğun amaçları ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

AID nedir? Kısaca AID’den bahseder misiniz?

Rabia Dağdaş: AID din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm dünyada tıbbi yardım ve destek ihtiyacı olan insanlara ulaşmayı hedefleyen uluslararası bir kuruluştur. İnsani ve İslami değerlerden yola çıkarak sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı kendisine görev edinen derneğimiz 2011 yılında İstanbul’da kuruldu. Bu misyonla kendini tanımlayan derneğimiz dünyanın birçok bölgesinde halen sağlık eğitimi, sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini gönüllü sağlık çalışanlarıyla yürütmektedir. Biz Çanakkale AID topluluğu olarak 2017 Mart ayında faaliyetlere başladık. 2017 Eylül ayında resmi olarak topluluğumuzu kurduk. Prof. Dr. Ahmet Ünver’in danışman hocalığında faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Topluluğun kurulma amacı nedir?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin insani değerlerden yola çıkarak sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı amaçlayan topluluğumuz, kendisini dünyanın birçok bölgesinde sağlık eğitimi, sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini gönüllü öğrencilerle birlikte yapabilmeyi amaçlar.

Topluluğunuzda kaç tane üye var?

Topluluğumuzda 60 aktif üyemiz bulunmaktadır.

Öğrencilerin topluluğa ilgisi ve katılımı nasıl?

Öğrencilerin topluluğa ilgi ve katılımından memnunuz. 2017 Eylülde kurulmuş olduğumuz göz önüne alınırsa 60 gönüllü bizim için iyi bir sayı. Ancak yeterli değil elbette. Gönüllülerimizden gelen duyuru ve tanıtım istekleri üzerine önümüzdeki dönemlerde bu konu üzerine çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalar sonucu gönüllü sayımızda artış olmasını bekliyoruz.

Yapmış olduğunuz etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?

Genel merkezin yönlendirmesiyle düzenli olarak haftalık coğrafya ve makale okumalarımızı gerçekleştiriyoruz. 14 Kasım Diyabet Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda açtığımız stantta halka diyabet bilinçlendirmesi, ücretsiz kan şekeri ölçümü, vücut kitle indeksi hesaplaması yaptık. İnsani ve tıbbi yardım çalışmalarıyla ilgili panel ve konferanslar düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Hijyen paketi kampanyamız için mantı günü düzenledik, stant açtık ve satışlar yaptık.

Topluluğa üye alımında dikkat ettiğiniz özellikler neler? Topluluğa katılmak için herhangi bir şartınız var mı?

Yalnızca gönüllü olması bizim için yeterli. Allah rızası ve insani değerleri göz önünde bulunduran bütün gönüllü arkadaşlarımızı topluluğumuza üye olmaya bekleriz.

Topluluk hedefleriniz neler? Ne gibi faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz?

Uzun vadede düşününce sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyaların derdine derman olmak istiyoruz.  Tabii bu görevi hakkıyla yerine getirebilmek için eğitim ve gelişimimizi tamamlamamız gerek. Ancak kısa vadede 2018 bahar döneminden bahsedecek olursak İnsani Yardım Vakfı’ndan (İHH) devraldığımız katarakt projesine katkı sağlamak için çalışmalar yapacağız. Farklı çalışmalarımız olacak. Aynı zamanda madde bağımlılığı hakkında da çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Çalışmalarımıza katılmak, destek olmak isteyenler topluluk danışmanımız Prof. Dr. Ahmet Ünver hocamızla ya da benimle iletişime geçebilir.

TÜGVA İle Şehitlik Ziyaretleri Başladı

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Çanakkale İl Temsilciliğinin ve vakfın üniversitedeki topluluğu olan Yeniler Topluluğunun yürüttüğü “10 000 Gencimizi Şehit Dedeleriyle Buluşturuyoruz” projesi kapsamında geçtiğimiz hafta sonu ilk grup yoğun bir katılım ile şehitlik ziyaretini gerçekleştirdi.

Bu proje kapsamında her iki haftada bir 300-400 kişilik gruplar halinde şehitliklerin ziyaret edilmesi planlanıyor. Projenin temel amacı öncelikli olarak hem üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencileri hem de uzun yıllardır burada olup bir türlü şehitliklere gitmeye fırsat bulamamış öğrencileri ayrıca gitmesine rağmen tekrar gitmek isteyenleri atalarıyla bir araya getirmektir. Bu minvalde Türk gençliği atalarından miras kalan bu topraklar üzerinde vatan olgusunun sadece topraktan ibaret olmadığını öz be öz vatan toprağının şehit kanları ile vatan haline geldiğini, dedelerinin din için vatan için bayrak ve ezan için gözlerini kırpmadan düşüp şehit oldukları topraklarla bir olup vatan haline geldikleri bu güzide toprakları ziyaret ederek gençler o günleri, vatanın kutsiyetini temaşa edeceklerdir. Bu güzel projeye önayak oldukları için Vakfın İl Temsilcilisi İsmail Demir, Ak Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan’a ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yücel Acer’e ve perde arkasında emeği geçen herkese çok teşekkür ettiğini belirtti.

Uluslararası Öğrenci Derneği’nden Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e Ziyaret

Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ahmet Arıcan ve Eğitim Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Numan Yaşar; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret etti.

Elektrikli Otomobil Projesi Öğrencilerinden Rektör Acer’e Ziyaret

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yenilenebilir Enerji ve Robot Topluluğu, elektrikli otomobil projesi öğrencileri, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret ettiler.

Kendi tasarladıkları elektrikli otomobil ile ilgili Rektör Acer’e bilgi veren proje ekibi kaptanı ÇOMÜ Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Tunahan Gencel, otomobilin Troya Müzesi’nin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edileceğini söyledi.

Öğrenciler, ziyaret sonunda Rektör Prof. Dr. Acer’e adının yazılı olduğu topluluk tişörtünü hediye ettiler.