Topluluk Haberleri

ÇOMÜ Dağcılık Topluluğu Neler Yapıyor?

ÇOMÜ Gazete üniversitemizin topluluklarını tanıtmaya devam ediyor.

İlknur Akbulak

ÇOMÜ Gazete üniversitemizin topluluklarını tanıtmaya devam ediyor. Bu sayısında ki konuğu köklü bir topluluk olan Dağcılık Topluluğu. Topluluk Başkan Yardımcısı Coğrafya Öğretmenliği Bölümünden Ertuğrul Şen ile topluluğun amaçları ve faaliyetleri hakkında konuşuldu.

Kendinizden bahseder misiniz?

Ertuğrul Şen: Küçüklüğümden beri doğayla iç içe olmamın ve doğa sporlarıyla ilgilenmemin yanında yaklaşık 2 yıldır Dağcılık Topluluğu’ndayım. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Coğrafya Öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.

Topluluğunuzun tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?

Dağcılık Topluluğu 2003 yılında üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan bir topluluktur. Yaklaşık 14 yıldır yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerine devam etmektedir.Topluluğumuzun Akademik Danışmanı Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Coğrafya Öğretmenliği Bölümü’nden Arş. Gör. Erdal Öztura.Topluluk başkanımız ise Peyzaj Mimarlığı son sınıf öğrencisi olan Hüseyin Kamış.Topluluğumuz üniversite içinde en aktif olan topluluklardan birisidir. Ortalama iki haftada bir faaliyetlerimiz oluyor.

Topluluğunuzun kurulma amacı nedir?

Dağcılık bir hobi olmasının yanında ayrıca bir spor dalıdır. Ülkemizde çok fazla rağbet görmese de yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştır. Dünya çapında ise yakın geçmiş zamanda bir spor branşı olarak “Spor Tırmanış” alanında Olimpiyatlar’a girmiştir. Dağcılığa merak salmış hocalarımız da üniversitemizde böyle bir topluluğun gereksinimini duymuşlar. İyi ki de kurulmuş. Buradan emeği olan hocalarıma teşekkür ediyorum.

Dağcılığın faaliyetleri nelerdir?

Dağcılık prensip olarak ikiye ayrılmaktadır; Kaya Tırmanışı ve Alpin Stil Tırmanış dediğimiz dağ tırmanışı. Kaya tırmanışı iple veya ipsiz, düz kaya bloklarında yapılan tırmanışlardır. Dağ tırmanışı da bölgedeki veya ülkedeki belli başlı dağlara yapılan zirve yürüyüşleri şeklinde gerçekleştirilen tırmanışlardır. Biz her iki alanda da hem yurtiçi hem yurtdışı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Bu zamana kadar düzenlediğiniz etkinlikler nelerdir?

Yurtiçinde Alpin tarzı zirve yürüyüşleri olarak ; Allahuekber Dağları, Ağrı Dağı, Uludağ, Kaçkarlar, Kazdağları, Aladağlar, Erciyes, Süphan, Hasan Dağı gibi faaliyetler düzenliyor veya katılım gösteriyoruz. Kaya tırmanışında ise; Eskişehir’de Karakayalar, Antalya’da Olympos, İzmir’de Kaynaklar gibi tırmanış bahçelerinde faaliyetler düzenliyoruz.Yurtdışında ise Bulgaristan’da her sene düzenlenen uluslararası bir tırmanış festivali olan “Vratza Kaya Tırmanışı Festivali” ne katılım gösteriyoruz. Buz tırmanışı olarak Erzurum’un Uzundere ilçesinde her sene geleneksel olarak düzenlenen “Buz Tırmanış Festivali”ne de katılıyoruz.

Topluluğunuzda kaç tane üye var?

Şu anda aktif üye sayımız 20-25 arasında değişiyor. Her sene kayıt olarak 200-250 kişi alıyoruz fakat sezon içinde bu rakam 20 kişiye kadar düşüyor.

Topluluğa üye seçiminde belirli kurallar var mı?

Belirli kurallar yok aslında istekli olmasına ve eğitimlere gelip gelmemesine bakıyoruz. Eğitime gelmediyse maalesef ki faaliyetlere götüremiyoruz. Sonuçta teknik bilgi gerektiren ve tehlikesi olan bir spor. Biz de bunun eğitimini vermek zorundayız.Yani istek ve devamlılık bizim için önemli etkenler.

Yıl içinde kaç faaliyet düzenliyorsunuz?

Yıllık faaliyet programımızda ortalama 25 ile 30 arasında etkinliğimiz oluyor. Bunların hemen hepsine gidiyoruz.Etkinlikten 15-20 gün önce bir duyuru yapıyoruz, katılmak isteyenlerin listesini çıkarıyoruz. Gerekli izinleri alıp faaliyete katılım gösteriyoruz.

Öğrencilerin kulübe bakış açıları ve katılımları nasıl?

İlk başta kayıt olurken istekli geliyorlar biz de bunu fark ediyoruz. Ama daha sonra kendi hayatlarından veya bir şeylerden zaman ayıramadıklarından dolayı devam edemiyorlar. Eğitimlere katılamıyorlar, faaliyetlere gelemiyorlar.Bu yüzden bırakmak zorunda kalıyorlar. Zaten gerçekten istekli olanlar devamlılık gösteriyor.

ÇOMÜ Müzik Performans Topluluğu Ayvacık’ta Konser Verdi

Ayvacık Kaymakamlığı, Ayvacık Belediye Başkanlığı, Ayvacık Meslek Yüksekokulu, Ayvacık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Ayvacık 2018 Troia Şenlikleri kapsamında  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Performans Topluluğu Ayvacık Kapalı Spor Salonu bahçesinde yer alan Anfitiyatro’da konser verdi.

Kültür / Sanat

Oda Müziği Topluluğu Konser Verdi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ‘Akademik Oda Orkestrası’ Namık Kemal Üniversitesi rektörlük konferans salonunda konser verdi. Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları Doç. Dr. Kâzım Çokoğullu ve Öğr. Gör. Barış Karabulut’un da performanslarıyla katkı sunduğu konser, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL’ın çiçek plâket takdimiyle son buldu.

Afrin’e Yardım Tırları Çanakkale’den Yola Çıktı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Osmanlı Türkçesi Topluluğu ve Hayrat İnsani Yardım Derneği’nin  organize etmiş olduğu Afrin’e yardım tırlarının gönderilmesi töreni  Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Tören öncesinde katılımcılara boğaz turu eşliğinde kahvaltı ikram edildi. Kahvaltının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene geçildi. Burada yapılan konuşmalar ve duaların ardından tırlar yola çıktı.